H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Időjárás

BABAKO Egyesület a Fenntarthatóság MindenKOR 2019 rendezvényen

Először volt megtiszteltetésünk abban, hogy önálló faházban, pontszerző állomásként mutathattuk be a BABAKO-t.

Az idén hároméves a Fenntarthatóság mindenKOR elnevezésű program: a Séd völgyében kreatív foglalkozások, interaktív, kipróbálható eszközök, játékos tanulás és szórakoztató ismeretátadás várta a völgybe látogatókat szombaton is, míg pénteken a veszprémi általános iskolásoké volt a terep.

Az első napon szervezett iskolás csoportoknak, közel 600 gyereknek biztosítottunk programot. Volt madárbarát totó, odúfelismerő verseny, és számos ökológiai játék: 46 méter evolúció, légkörséta, ökofogócska. Szombaton családos programokkal készültünk, egész nap tartottuk a tájékoztató előadásokat, foglalkoztunk a legkisebbekkel Madárbarát Veszprémért programunkhoz kapcsolódan.

Rendezvényünket az „Éltető fény” fotópályázat, valamint a Madárbarát Veszprémért tablókészítő pályázat kiállítása és díjkiosztója kísérte.

Újdonság volt a Vetési Albert Gimnázium közösségi szolgálatos diákjainak folyamatos, kétnapos jelenléte, akik igazi programvezetőként mutatkoztak be a rendezvényen, nagyban segítve munkánkat.

Jövőre újra találkozhattok velünk!

Szűcs Attila

ALSÓ TAGOZAT

Szalai Virág – Elbújva

Bán Aladár Általános Iskola – Várpalota

I. helyezett – alsó tagozat

Balogh Borostyán – Első színek

Tasner Antal Általános Iskola, Öskü

II. helyezett – alsó tagozat

Horváth Botond – A hegyi fény

Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakközépiskola, Szakiskola és Általános Iskola– Veszprém

III. helyezett – alsó tagozat

FELSŐ TAGOZAT

Hajdú Zoltán – Megcsillanó fény

Veszprémi Báthory István Sportiskolai Általános Iskola– Veszprém

I. helyezett – felső tagozat

Fábián Laura – Hidegkúti lovarda

Kossuth Lajos Általános Iskola – Veszprém

II. helyezett – felső tagozat

Petrik Bíborka - Balatoni hattyú az aranyhídon

Rózsa Úti Általános Iskola, Veszprém

III. helyezett – felső tagozat

Varga Dorottya Lili – Kereszteződések

Hriszto Botev Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola – Veszprém

különdíj – felső tagozat

KÖZÉPISKOLA

Vermes Vanda – A fény ereje

Thuri György Gimnázium – Várpalota

I. helyezett – középiskolai tagozat

Somogyi Márk – Levelek

Thuri György Gimnázium – Várpalota

II. helyezett – középiskolai tagozat

FELNŐTT

Fujszné Kőnig Zsuzsa – Fűzfői fény

Irinyi János Általános Iskola – Balatonfűzfő

I. helyezett – felnőtt kategória

Tamaskó Gábor – Szűrt fény

Kossuth Lajos Általános Iskola – Veszprém

II. helyezett – felnőtt kategória

A BABAKO Egyesület idén 8. alkalommal szervezte meg - 10 csapat nevezésével – a „Malmok a Séden” programját.

Az őszi és tavaszi sétákon alakalmával Magyar János építészmérnök irányításával keresték fel és ismerték meg a veszprémi malmok történetét, helyszíneit. 

 

A harmadik foglalkozáson Nagyné Kozma Ildikó segítségével elkészítették a vízi malom kerekét, melyhez otthoni feladatként kellett elkészíteni a saját malom makettjüket.

 

A feladatlapok eredményei alapján 6 csapat kapott meghívást a döntő játékra május 2-ára, az egyesület termébe.

 

Az 5 fős csapatok elsőnek bemutatták az elkészült makettjüket, melyeket a zsűri elnöke: Völler István ny. malomgépész, malomtörténeti kutató, Márkusné Vörös Hajnalka ,a Veszprém megyei Honismereti Egyesület elnöke, valamint Övegesné Kóber Zsuzsa, a BABAKO Egyesület munkatársa értékelt. Ezután Bontó László kisfilmjével elevenítették fel – a séták alkalmával megismert malmok épületeit - emlékeiket, majd totó kitöltésével adtak számot megszerzett tudásukról. A vetélkedő játékos részét képezte a „malmos” szólások, közmondások összerakása, értelmezése, darálékok felismerése, csoportosítása, az „A part alatt” mese képeinek sorba rakása, valamint a „Toldi Miklós vizes sorverseny”.

 

A csapatok jutalmát, az 1-3. helyezettek oklevelét és meghívóját a „legek kirándulására” Szűcs Attila az egyesület elnöke, a döntő játék résztvevőinek ajándék csomagját Márkusné Vörös Hajnalka adta át.

Eredmények:

1. Tasner Antal Ált. Iskola Öskü,

2. Kossuth L. Ált. Iskola 2. csapata,

3. Deák F. Ált. Iskola 4.D 2. csapata,

4. Kossuth L. Ált. Iskola 1. csapata,

5. Deák F. Ált. Iskola 4.D 1. csapata,

6. Rózsa Úti Ált. Iskola csapata.

VI. Zöld Diákparlament

14 iskola közel 100 diákja és 20 pedagógusa valamint 5 más szervezet is képviseltette magát az idén 6. alkalommal megszervezett Zöld Diákparlamenten, melynek fő témái a fenntartható városok és közösségek, valamint Veszprém EKF2023 pályázata volt.

Veszprém MJV polgármesteri Hivatala Kossuth termében megszervezett programon először Némedi Lajos Veszprém MJV alpolgármestere köszöntötte a résztvevőket. Sipos Imre, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója, és Schindler Lászlóné a Veszprémi Szakképzési Centrum főigazgatója gondolatai után Szauer István, a Veszprémi Tankerület igazgatója nyitotta meg rendezvényünket.

Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy Dr. Varga Attila, az OFI főosztályvezetője tartotta bevezető előadásunkat: Az oktatás változó szerepe a fenntarthatóságra nevelésben címmel.

Fővédnökünk, Dr. Soós Gábor UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága főtitkára mutatta be az ENSZ Globális Célok programját.

Ezután Mike Friderika, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. projektmenedzsere: Veszprém Európa Kulturális Fővárosa - mit is jelent valójában? - kérdéssel hozta közelebb városunk nagy sikerét és a diákságot érintő jövőben feladatait. Dr. Domokos Endre a Pannon Egyetem docense: Klímakihívások Veszprém megyében címmel mutatta be városunk helyzetét és jövőjét a változásokhoz kapcsolódóan. Pernesz Kata táj- és kertépítész mérnök a VKSZ Zrt. részéről mutatta be a megvalósult, fenntartható gyepgazdálkodás lehetőségeit városunkban. A felnőtt előadók sorát Nagyné Kozma Ildikó, egyesületünk alelnöke zárta, a fenntarthatóságra nevelésben az óvodáskor kiemelt szerepét bemutató, interaktív előadásában.

A Diákbemutatók nagy felkészültségről és a jövőért érzett felelősségről tettek tanúságot. A Zöld Diákparlament munkáját a következő két évre szóló határozatok beterjesztése és megszavazása zárta.

A programot társzervezeteink bemutatkozása zárta. Köszönjük Márkusné Vörös Györgyi (Veszprém Megyei Honismereti Egyesület), Raffai Csilla (Túrajó - Veszprém Másképp), dr. Nagy Georgina (Pannon Egyetem Környezetmérnöki Intézet), és a HATESZ Egyesület bemutatkozását. A programon a SÉF Szakképző Iskola közösségi szolgálatos diákjai biztosították az ebédet.

Köszönjük Veszprém MJV, az UNESCO Magyar nemzeti Bizottsága, a Pannon Egyetem, a VKSZ Zrt., a SzínVonal Dekor, valamint a Gravírműhely támogatását a  VI Zöld Diákparlament sikeréhez.

 

A  VI. Zöld Diákparlament programja