H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Nem túl régi az a felismerés, hogy a társadalmi-gazdasági fejlődés veszélybe sodorhatja a földi környezetet, amely az ember és minden élőlény számára az élet közös feltételeit biztosítja. De vajon le kell-e mondani az új generációknak arról, hogy a saját igényeiket jobban kielégítsék, mint ahogy arra a világ jelenlegi állapota mellett képesek? A fejlődés és a földi környezet közötti ellentmondás feloldása érdekében kezdődött el tudósok, politikusok és egyszerű emberek között a gondolkodás arról, amit „fenntartható fejlődésnek” nevezünk.

Ez olyan fejlődést jelent, ami javítja a jelen szükségleteinek kielégítését, de közben óvja a környezetet és ezzel lehetővé teszi a jövő generációi számára is, hogy ezt a fejlődést továbbvigyék.

A fenntartható fejlődés azonban nem valósítható meg, ha nem válik tömegessé az a felismerés, hogy a környezethez való viszonyunkat alapvetően meg kell változtatni, és ha nem leszünk hajlandóak magunk is óvni a környezetünket.

Veszprém városa a Séd patakot övező dombokon és völgyekben terül el, északról a Bakony hegyvonulata, délről a Balaton-felvidék határolja. Mindkettő gyönyörű, természeti értékekben gazdag vidék, amelyre büszkén és szeretettel gondolnak az itt lakó emberek. De a környezet védelme érdekében tennivaló bőven akad nálunk is. A Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesület célja az, hogy a fiatal generációnak a fenntartható fejlődés szellemében történő nevelésén keresztül segítséget nyújtson ehhez.

Elsősorban Veszprém város oktatási intézményeit szeretnénk segíteni abban, hogy környezeti nevelési programjaikat megvalósíthassák. Foglalkozásokat tervezünk és szervezünk, oktatási segédanyagokkal támogatjuk az intézményeket, évenként új témával levelezős versenyt hirdetünk, szaktáborokat hirdetünk, akciókat szervezünk a jeles napok megünnepléséhez, régiós találkozókat hirdetünk az ökoiskolák számára, erdei iskolai programokat, kirándulásterveket készítünk és ajánlunk, a helyi civil szervezet segítségével részt veszünk a városszépítő és madárbarát kert akcióban. Szakmai kapcsolataink a zöld óvodáktól a környezetvédelmi szakképzést folytató középiskolákig átfogják a fenntartható fejlődés ügyéért dolgozó intézményeket.